

Wereldoriëntatie in groep 4? Jazeker!
Jonge kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Niet alleen naar het verleden, maar ook naar de wereld om zich heen. Die wereld wordt voor hen steeds groter en boeiender! Logisch dat ze meer willen weten over zichzelf, anderen en hun omgeving. Code D is er daarom ook voor groep 4, en zelfs al een beetje voor groep 3.
Onderzoek wijst uit: historisch tijdsbesef kun je gericht ontwikkelen, ook bij jonge kinderen. Dus waarom zou je er pas in groep 5 mee beginnen? Code D biedt daarom ook voor groep 4 wereldoriëntatie. Met dezelfde uitgangspunten als Code D in groep 5 t/m 8, afgestemd op het jonge kind.
Leren uit een jeugdtijdschrift
Net als in groep 5 t/m 8 is er voor Code D groep 4 een werkboekje in de vorm van een jeugdtijdschrift. Het staat vol met rijke tekst- en beeldbronnen, kijk- en denk-opdrachten en veel extra’s, zoals puzzelpagina’s, een leesfragment en een grappige strip. Zo worden de leerlingen steeds nieuwsgieriger naar de wereld om hen heen.


Nieuw in groep 4: labwerk voor jonge onderzoekers
Jonge onderzoekers komen volop aan hun trekken met het groep 4-labwerk: praktische en behapbare lessen onderzoekend en ontwerpend leren. Stap voor stap werken de leerlingen vanuit hun werkboek samen aan een onderzoeks- of ontwerpopdracht die past bij het thema. Denk aan onderzoekjes als: ‘Welk papieren vliegtuigje blijft het langs zweven en waarom?’ ‘Hoe maak je een filmpje zonder elektriciteit?’ ‘Wat is de handigste manier om te kruipen: kruislings of recht?’ Zelf op onderzoek uitgaan en ervaren dat het ook echt lukt, dat is maximaal ontdek- en leerplezier!

Nieuw in groep 4: een voorleesverhaal
Een boekfragment, boekentips en extra verdiepende leesteksten passend bij het thema: Code D koppelt wereldoriëntatie aan lezen, net als in groep 5 t/m 8. Maar er is meer! Want in groep 4 biedt elk thema ook een voorleesverhaal, speciaal geschreven voor Code D door twee befaamde auteurs: Marc ter Horst en Lotte Stegeman. Voorlezen is natuurlijk niet alleen belangrijk, maar ook ontzettend leuk – dat weten we allemaal!

Nieuw in groep 4: tips voor de thematafel en een themalied
Ook in groep 4 geldt: als je de handleiding omdraait, heb je de Doris, een magazine voor de leerkracht met volop achtergrondinformatie, tips en inspiratie bij ieder thema. Voor groep 4 staan er in de Doris ook tips voor de thematafel en een themalied, geschreven door Erik van Os. Leuk om samen te zingen als afsluiting van het thema.
Burgerschap
Ook burgerschap heeft – net als in groep 5 t/m 8 – een vaste plek in het werkboek. Dat is belangrijk, want vooral jonge leerlingen vinden het vaak lastig om naar elkaar te luisteren en op elkaar te reageren. Dit oefenen ze in de burgerschapsles. Deze lessen worden in groep 4 altijd gegeven aan de hand van een praatplaat.

Code D in groep 3 bij Veilig leren lezen Zoem
Werkt jullie school met Veilig leren lezen Zoem? Dan is Code D er ook voor groep 3. In de leerkrachtsoftware van Veilig leren lezen Zoem vind je voor elk anker namelijk een bijpassende burgerschapsles en labwerk. Deze lessen zijn speciaal geschreven om de ankers te verdiepen en te verrijken. Vanuit groep 3 kunnen de leerlingen dus in één vloeiende beweging door naar groep 4, want de thema’s van Code D voor groep 4 zijn gelijk aan de ankers van Veilig leren lezen Zoem. Dat is niet alleen een uitstekende didactische keuze, het is ook nog eens heel handig in combinatiegroepen 3/4.

Breng de nieuwsgierigheid in jouw klas tot leven met Code D!
Wil jij zelf ervaren hoe Code D de leerlingen van groep 4 t/m 8 motiveert en uitdaagt én een stevig kennisfundament geeft? Vraag dan nu een zichtzending of uitprobeerpakket aan met sprankelende magazines. Of bezoek de website van Code D voor meer informatie over wereldoriëntatie met Code D.