Elke leerling traint het klankbewustzijn met de klankenzoeker. Met de klankenzoeker luister je niet alleen naar de klank, maar ga je deze ook onderscheiden. De klankenzoeker heeft een duidelijke koppeling met de structuur van een woord en traint daarbij tegelijkertijd het klankbewustzijn. Leerlingen werken handelend aan fonemisch bewustzijn op het hoogste niveau, met een zichtbare woordstructuur die kan veranderen, plus koppeling met letters.
Handelend eigen maken
De klankenzoeker is interactief en helpt de leerlingen om zich de klankstructuur handelend eigen te maken.
Beschrijfbaar en direct feedback
De klankenzoeker is beschrijfbaar en versterkt zo de klankletterkoppeling. Tevens maakt het gerichte feedback mogelijk door de visuele en tactiele ondersteuning: bij fouten, zoals het toevoegen van een extra klank (‘wolek’ in plaats van wolk), kun je meteen laten zien dat er geen ‘stomme e’ hoort door die klankenvanger weg te nemen.

Het ontwikkelen van fonemisch bewustzijn is essentieel voor een succesvolle leesstart. Wil je hier meer over weten? Wetenschappelijk adviseur Dr. Astrid Geudens legt uit waarom dit zo belangrijk is en hoe de juiste methode jou als leerkracht hierin kan ondersteunen. Lees het artikel Fonemisch bewustzijn voor een krachtige leesstart.
Nieuwsgierig geworden?
Wil je meer weten over fonemisch bewustzijn of de klankenzoeker? Onze methode-experts helpen je graag verder!