5 praktische tips van leerkrachten om wereldoriëntatiethema’s tot leven te laten komen
Wereldoriëntatie wordt nog boeiender wanneer de thema’s echt gaan leven in de klas. In Code D zorgen de kijk- en denkopdrachten, waarbij leerlingen actief moeten denken en doen, al volop voor dynamiek en positieve energie. Voor leerkrachten die nog een stapje verder willen gaan in de beleving van het thema, delen we hier vijf tips van collega’s.
1. Speel een rollenspel
Tip van Els Overbeeke, Prinses Julianaschool, Rotterdam
In het thema Zeven Nederlanden komt de smeekbrief van de edelen aan bod. Een mooie aanleiding om Willem van Oranje en Filips II met elkaar in gesprek te laten gaan in de klas! Maak een kroon voor Willem en één voor Filips, en laat de leerlingen in de rol kruipen van hun personage. Geef hun wat voorbereidingstijd en spelen maar. Op deze manier nemen de kinderen de informatie heel eenvoudig tot zich. Ze vergeten het nooit meer. Na de les heb ik de leerlingen hun eigen smeekbrief aan de huidige regering laten schrijven.
2. Tover het klaslokaal om
Tip van Johnny van Dijk, Basisschool Vinkenbos, Sprundel
Bij het thema Het ontstaan van een land hebben we een deel van ons klaslokaal omgetoverd tot een stukje Egypte. Er waren knutsels van de Nijl en de piramides, zelfgemaakte hiërogliefen sierden de muren en boeken en kaarten over Egypte lagen klaar om te ontdekken. Wat een geweldige manier om een thema tot leven te brengen in het klaslokaal!

3. Activeer voorkennis
Tip van Jolanda Cobben, OBS De Harlekijn, Venlo
Met welk onderwerp je ook aan de slag gaat: de één weet er meer van dan de ander. Laat de leerlingen daarom – voordat je start met een nieuwe wereldoriëntatieles – een woordwolk, woordweb of mindmap maken over het nieuwe onderwerp. Op deze manier inventariseer je eenvoudig wat elke leerling al weet én je maakt het zichtbaar voor de leerlingen.
Voorkennis bepaalt namelijk voor een groot deel hoe de nieuwe leerstof van je les wordt ontvangen en verwerkt, maar niet elke leerling beschikt over dezelfde voorkennis. Dankzij een woordwolk of mindmap weet je precies welke onderwerpen je wat sneller kunt behandelen en waar (en aan wie) je wat extra aandacht of uitleg moet geven.
4. Sluit af met een creatieve les
Tip van Erik Hasselaar, 1e Openluchtschool, Amsterdam
Sluit het thema op een creatieve manier af met een OOL-les. Groep 7/8 heeft het thema Actieve aarde bijvoorbeeld afgesloten met een posterpresentatie over de vulkanen. Met hulp van de ouders maakten de leerlingen een vulkaan en gaven ze een presentatie. Ook voor de ouders was dit een heel leerzame middag.

5. Laat alle ouders boeken lenen
Tip van Ashlin Stolwijk, 1e Openluchtschool, Amsterdam
In Code D vind je heel veel boekentips per thema zodat je vanuit de thema’s een verbinding kunt maken naar leesplezier. Wij vragen aan de ouders om allemaal een paar boeken per thema te lenen op hun bibliotheekpas. Zo kunnen we alle boeken aanbieden en hebben de leerlingen veel leesmogelijkheden.

Ervaar zelf hoe Code D wereldoriëntatiethema’s tot leven brengt
Met deze praktische tips én de activerende opdrachten van Code D breng je de wereldoriëntatielessen tot leven. Wil jij zelf ervaren hoe Code D jouw leerlingen uitdaagt en motiveert? Vraag dan een gratis zichtzending aan en ontdek de thema’s van Code D. Of neem contact op met een referentieschool en verneem rechtstreeks van hen hoe zij Code D in de praktijk ervaren. Ze vertellen je graag meer over het gebruik van Code D in de klas.